Na talrijke opdrachten in het verleden als pers- en celebrityfotograaf in binnen- en buitenland, koesterde Stefaan De Groote al jarenlang de droom om een uitzonderlijk fotoboek over zijn geboorteplaats Knokke-Heist uit te brengen.   

Unieke karakter Knokke Le Zoute 
In zijn gloednieuwe boek Knokke Zoute Promenades brengt hij het relaas van het excentrieke, vaak flamboyante maar in elk geval unieke karakter van Knokke Le Zoute. Knokke-Heist is een buitenbeentje, een uitzondering en een voorbeeld. Niet toevallig het best bewaarde stukje van de Belgische kust. Het gedeelte van het Zoute is op haar beurt een ecologische uitschieter met verborgen architecturale pareltjes en eigenzinnige bewoners.   

Street photography  
“Street photography is voor mij niet nieuw en geniet reeds jarenlang mijn bijzondere interesse”, vertelt Stefaan De Groote. “Beroemde fotografen zoals Henri Lartique, Robert Doisneau, Martin Parr en Vivian Maier zijn voor mij nog altijd een grote inspiratiebron. Bij dit project kwam het erop aan om als fotograaf snel te anticiperen op bepaalde situaties die zich ter plekke afspelen. Wat een perfecte beheersing van techniek, licht en compositie vereist, in combinatie met een onvermoeibare energie om continu te fotograferen.” 

Filmisch karakter 
De Nacht van het Zoute en de Zoute Grand Prix zijn events die tot de verbeelding spreken. Verder komen kunst, architectuur en de natuur aan bod om de relaxte levensstijl van het meest luxueuze deel van de gemeente weer te geven. “Soms waande ik me op een filmset in Hollywood en dit verklaart het filmisch karakter van bepaalde opnames. Mijn foto’s bevatten enorm veel informatie: bekijk alles aandachtig en toch zullen bij het terugbladeren in het fotoboek telkens nieuwe en verrassende details opduiken. Ook vond ik het heel belangrijk een ritme in mijn opnames en in het verhaal te brengen, dit geeft het boek een ‘beat’ en zorgt voor een harmonisch geheel.”  

M’as-tu-vu-sfeer subtiel in beeld 
“Onze stadsgenoot Stefaan De Groote is er met veel engelengeduld en oog voor detail in geslaagd de m’as-tu-vu-sfeer subtiel in beeld te brengen”, aldus Burgemeester Leopold Lippens van Knokke-Heist. “Hiervoor kan hij natuurlijk rekenen op zijn jarenlange ervaring als geaccrediteerd fotograaf van celebrities op het festival van Cannes en de Oscaruitreiking in Hollywood. Dit fotoboek is dan ook zowel voor de fotografieliefhebber, de trouwe bezoeker van onze gemeente als de echte Zoutois een echt hebbeding om te koesteren.  
Het fotoboek Knokke Zoute Promenades van Stefaan De Groote verschijnt op 19 september 2020. Verkoopprijs: 59 euro. Er zijn tevens limited edition exempla ren beschikbaar.   

Haal jouw exemplaar bij onderstaande verkooppunten:   
Standaard Boekhandel, Lippenslaan 86, 8300 Knokke-Heist en online www. standaardboekhandel.be  
Corman by Filigranes, Zeedijk-Het Zoute 777, 8300 Knokke-Heist en online www.filigranes.be  
Stefaan De Groote, Jan Devischstraat 79, 8300 Knokke-Heist en online www.stefaandegroote.com   
Toerisme Knokke-Heist, Zeedijk-Knokke 660, 8300 Knokke-Heist en online www.shop.myknokke- heist.be