Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits heeft 4 projecten in West-Vlaanderen goedgekeurd in het kader van slimme steden en gemeenten in Vlaanderen. Zo willen Brugge, Roeselare, Knokke-Heist en Oostende aan de hand van data uitdagingen in de stad, zoals verkeersborden die beschadigd raken of verdwijnen of het vele bouwafval, aanpakken. Minister Crevits voorziet hiervoor in 3,3 miljoen euro.
“Via de oproepen ‘City of Things’ willen we elke Vlaamse stad of gemeente ‘slim’ maken en de mogelijkheden van het Internet of Things en het gebruik van open data laten verkennen. Het doel is om met innovatieve technologieën het leven in gemeenten en steden aangenamer en duurzamer te maken. Met geëngageerde lokale besturen en een grote groep leveranciers van slimme toepassingen, heeft Vlaanderen veel troeven in handen om uit te groeien tot een slimme regio ten voordele van ons allemaal. Denk aan het project waarbij Roeselare aan de hand van machine learning en data makkelijk het aantal verdwenen of te herstellen verkeersborden in kaart kan brengen, zodat dit snel vastgesteld en opgelost kan worden in het belang van ieders veiligheid.” – Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits
Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits heeft 10 projecten over heel Vlaanderen goedgekeurd die inzetten op ‘slimme’ gemeenten en steden. Het gaat over projecten van lokale besturen die een maatschappelijke uitdaging op een slimme manier willen aanpakken via Internet of Things of met open data. De oproep focust op onder meer Slimme economie en Slimme Mobiliteit.
Het is al de vierde oproep waarbij Vlaamse steden of gemeenten een aanvraag kunnen indienen in het kader van ‘City of Things’. In West-Vlaanderen werden 4 projecten goedgekeurd. Minister Crevits voorziet hiervoor in 3,3 miljoen steun.
Roeselare, Brugge en Knokke-Heist slaan de handen in elkaar voor het verzamelen en beschikbaar stellen van data op basis van machine learning algoritmes om maatschappelijke uitdagingen in de steden aan te pakken.
De Stad Roeselare beschikt al over verschillende machine learning algoritmes die data genereren op basis van foto- of videomateriaal. De gegevens zijn o.a. nuttig voor beleidsbeslissingen. Het kan gaan van de staat van het wegdek op bepaalde locaties tot het in kaart brengen van groene zones, vrije parkeerplaatsen of druktemetingen op verschillende locaties in de stad.
Een voorbeeld van een lopend project is de databank van verkeersborden in Roeselare dat via een machine learning algoritme en videocamera’s te herstellen, verdwenen of nieuwe borden in kaart brengt. Specifiek voor dit project zal de Stad Roeselare samen met Knokke-Heist en Brugge verder onderzoeken hoe er naast videocamera’s ook andere types sensoren gebruikt kunnen worden, om nog meer relevante data te verzamelen zoals bijvoorbeeld mobiele sensoren in rijdende voertuigen die los van de locatie (in tegenstelling tot vaste videocamera’s) data kunnen verzamelen.
De verdere uitbouw van het gebruik van machine learning in Roeselare, Brugge en Knokke-Heist en het project met mobiele sensoren ontvangen in totaal 1,73 miljoen euro steun.
Er worden verder ook projecten ondersteund in Brugge en Oostende.