Al meer dan 4 miljoen euro uitbetaald om lokale economie van Knokke-Heist te ondersteunen.  Slechts 10 Vlaamse steden hebben meer premies ontvangen.

 De lokale economie in Knokke-Heist wordt hard getroffen door de coronacrisis. Vanaf 14 maart dienden verschillende handelaren de deuren te sluiten, zoals restaurants, cafés, stranduitbatingen, kappers, … Ook tijdens de zonnige paasvakantie mochten ze geen klanten ontvangen. Hierdoor lopen een pak handelaren een groot deel inkomsten mis.

Op verschillende beleidsniveaus wordt getracht om de handelaren zoveel mogelijk te ondersteunen. De gemeente Knokke-Heist heeft afgelopen vrijdag al bekendgemaakt dat het werkt aan een herstelplan waarvoor op lange termijn ongeveer 20 miljoen euro wordt vrijgemaakt.

Vlaanderen ondersteunt lokale handelaars via de hinderpremie en de compensatiepremie. Gemeenteraadslid Bert De Brabandere ontving via Vlaams minister Hilde Crevits volgende cijfers. Voor Knokke-Heist hebben de afgelopen weken 1.023 handelaren de hinderpremie van 4.000 euro aangevraagd én ondertussen ontvangen. Dit is goed voor een bedrag van meer dan 4 miljoen euro. Op die manier krijgen zij dankzij Vlaams minister van Economie Hilde Crevits in deze moeilijke tijden een duwtje in de rug. Sinds 6 april wordt bovenop die eenmalige premie van 4.000 euro een bedrag 160 euro per bijkomende sluitingsdag voorzien.

De bijkomende compensatiepremie van 160 euro per dag, wordt in schijven van 14 dagen betaald. Sinds dit weekend kregen ook al 775 Knokke-Heistse ondernemingen de schijf voor de periode 6 – 19 april 2020 uitbetaald.

Het aantal toegekende premies voor handelaren in Knokke-Heist is heel hoog. Slechts 10 Vlaamse steden (zoals Antwerpen, Gent, Brugge) hebben meer goedgekeurde aanvragen. Het toont aan hoezeer de gemeente getroffen is. Het geeft ook aan in welke mate de handelaren de weg gevonden hebben. Dankzij het Vlaams agentschap voor innoveren en ondernemen (Vlaio), hun boekhouder, de berichten van de gemeente en sociale media werden de handelaren op de hoogte gebracht van de genomen maatregelen. Zo wordt ervoor gezorgd dat iedereen krijgt waar hij/zij recht op heeft.

Gemeenteraadslid Bert De Brabandere: "Bij aanvang van het zomerseizoen hebben door de coronacrisis enorm veel winkels en ondernemers in Knokke-Heist hun deuren verplicht moeten sluiten. Dat was en is een harde noot om kraken, maar nodig gezien deze ongeziene gezondheidscrisis. Het is goed om te zien dat veel van deze ondernemers in deze moeilijke tijden beroep kunnen doen op de verschillende overheden. Dank aan Vlaams minister Hilde Crevits, de Vlaamse regering en Vlaio om op heel korte termijn middelen vrij te maken en uit te betalen om zo onze handelaren te ondersteunen."

De cijfers kan u hier vinden: www.vlaio.be/coronahinderpremie-cijfers